Vitamine D heeft de wind in de zeilen. Allang bekend om haar belangrijke rol in de strijd tegen osteoporose, zou vitamine D, volgens een recent onderzoek, ook het risico op colonkanker, een van de meest voorkomende kankers, aanzienlijk kunnen verminderen.[b]Een veelvoorkomende kanker[/b]Colorectale kanker (die het colon, ook dikke darm of karteldarm genoemd, en/of het rectum treft) is bij vrouwen, na borstkanker, de meest voorkomende kanker. Bij mannen staat colorectale kanker, na longkanker en prostaatkanker, op de derde plaats. In België worden jaarlijks 7.700 nieuwe gevallen van colorectale kanker gediagnosticeerd. Jammer genoeg is het sterftecijfer ten gevolge van deze kanker nog steeds hoog: 40 tot 50% van de getroffen personen overlijdt inderdaad binnen 5 jaar.[b]Voeding, vitamine D en colorectale kanker[/b]Bij colorectale kanker spelen verschillende factoren, onder meer van genetische aard, een rol. We weten ook dat de voeding een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van deze kanker. Zo werd aangetoond dat colorectale kanker vaker voorkomt bij mensen van wie de voeding rijk is aan vetten en arm aan vezels. Het gebrek aan fysieke activiteit wordt ook beschouwd als een risicofactor voor colorectale kanker. Te weinig fysieke activiteit bevordert inderdaad de vertraging van de darmtransit zodat eventuele schadelijke stoffen langer in contact blijven met de wand van de dikke darm. Er is dus een duidelijk verband tussen colorectale kanker enerzijds en onze levensstijl anderzijds. Dit verklaart waarom deze kanker steeds vaker voorkomt in de industrielanden.[b]Vitamine D-gehalte en risico op colorectale kanker[/b]Welnu, volgens een recent onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal - de grootste studie die tot nu toe over dit onderwerp werd uitgevoerd - zou een hoog vitamine D-gehalte in het bloed het risico op colorectale kanker tot 40% kunnen verlagen. Vitamine D heeft de reputatie een belangrijke rol te spelen in de botstofwisseling. Het is echter minder bekend dat ze ook een rol speelt in de opname van vetten uit de darmen, waardoor het contact tussen schadelijke stoffen en de wand van de dikke darm kan beperkt worden.[b]Colorectale kanker: zijn vitamine D-supplementen noodzakelijk?[/b]Terwijl verschillende gegevens wijzen op de rol van vitamine D in de strijd tegen osteoporose, cardiovasculaire ziekten, diabetes en sommige auto-immuunziekten, stelt dit onderzoek opnieuw de vraag of het voorschrijven van supplementen in dit geval wel opportuun is. Aanvullend onderzoek is dus nodig om de positieve effecten van supplementen te vergelijken met die van een evenwichtige voeding gecombineerd met een matige blootstelling aan de zon (licht activeert de synthese van vitamine D). Op dit ogenblik moeten we nog voorzichtig blijven. We weten ook dat een te hoog vitamine D-gehalte risico's kan inhouden voor de gezondheid. Ondertussen herinneren specialisten eraan dat de preventie van colorectale kanker op de eerste plaats berust op stoppen met roken, maatregelen nemen tegen overgewicht, regelmatige fysieke activiteit, alsook op een beperkte consumptie van alcohol, rood vlees en fijne vleeswaren.Bron : e-gezondheid.be